Alles is weg: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Kwesties

Titel Alles is weg
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 1 | Kwesties
Studielast 1 uur
Werkvorm individueel
Focus kwesties
Je leert het schuldgevoel van Fae (en je eigen schuldgevoelens) te analyseren
Gemaakt door Cilla Geurtsen
Bron 1 hoedoe.nl | 'Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af?'

Vraag 1


Iedereen voelt zich wel eens schuldig over dingen die hij of zij gedaan heeft. Jij vast ook. Bedenk vier dingen waar je je schuldig over gevoeld hebt en vul daarna schema 1 in. Het eerste voorbeeld is al ingevuld.   


Vraag 2


Ook Fae en haar vrienden en de moeder van Muis voelen zich schuldig, schuldig aan de dood van Muis. Ze vinden allemaal dat ze iets niet goed gedaan hebben. Vul schema 2 in. Gebruik hiervoor als bron het boek Alles is weg.   


Vraag 3


Op internet zijn allemaal handige tips te vinden over hoe je met schuldgevoelens om kunt gaan. Lees bron 1. Bekijk daarna schema 1 nog eens. Komen jouw oplossingen om van je schuldgevoel af te komen ook voor in bron 1? Mocht je nog een andere oplossing hebben om van een schuldgevoel af te komen, noteer deze dan ook kort. Je hoeft deze opdracht niet aan je docent te laten zien als je dat niet wilt.


Vraag 4


Schrijf tot slot een mail aan een van de vier personen uit schema 2. Ga in op de oorzaak van hun schuldgevoelens en geef ze tips aan de hand van je eigen ervaringen en de tips uit bron 1. Maak er een persoonlijke mail van.


Schema 1

Waar voel je je schuldig over? Waarom voel je je daar schuldig over? Wat heb je gedaan om van je schuldgevoel verlost te worden? Heeft dat geholpen? En waarom wel of niet?
Als kind gaf ik het wisselgeld dat ik kreeg als ik een boodschap voor mijn moeder had gedaan wel eens niet helemaal terug. Dan hield ik een gulden voor mezelf om daar snoep voor te kopen. Het geld was natuurlijk niet van mij. Ik wist donders goed dat dat eigenlijk diefstal was. (En al dat snoepen was ook niet goed voor me.) Toen ik wat ouder was heb ik dit opgebiecht aan mijn ouders. Ja, dat heeft wel geholpen. Ik durfde mijn ouders op een gegeven ogenblik niet meer aan te kijken. Ik moest het geld trouwens wel terugbetalen van mijn zakgeld. Daarna heb ik dit nooit meer gedaan en altijd alles eerlijk teruggegeven.

Schema 2

Voelt zich het meest schuldig over ...? Wat doet diegene daar aan? Helpt dat?
Fae
Patrique
Billy
Moenja (moeder Muis)