De reünie: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Open einde

Titel De reünie
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 2 | Open einde
Studielast 2 uur
Werkvorm Individueel
Focus Open einde
Je leert reflecteren op het einde van het verhaal
Gemaakt door Cilla Geurtsen
Bron www.rechtszaak.nl

A
Aan het eind van het verhaal gaat Sabine op vakantie. De lezer weet nu dat Sabine Isabel vermoord heeft, maar verder weet niemand dat.
Stel je voor dat jij Sabine bent en dat je moet besluiten of je jezelf aan gaat geven bij de politie. Vul onderstaande tabel in met zelfverzonnen argumenten waarom je jezelf zou aangeven of niet.

 

Wel aangeven Niet aangeven

B
Er is sprake van moord als je iemand met voorbedachten rade het leven ontneemt. Je zou kunnen stellen dat Sabine Isabel vermoord heeft, maar misschien is er ook wel sprake van doodslag of noodweer.
a. Zoek op internet naar de definities van moord, doodslag, noodweer en misdrijf (zie o.a. bron 1). 
b. Zoek vervolgens naar de maximale straffen in het gewone strafrecht en in het jeugdstrafrecht. Je kunt beginnen met zoeken op www.rechtspraak.nl. Noteer je antwoorden in onderstaand schema. Noteer ook steeds op welke site je de antwoorden gevonden hebt (bron).

C

  1. De vakantie is voorbij. Schrijf een dagboekfragment, vanuit het perspectief van Sabine, waarin je duidelijk maakt of je jezelf gaat aangeven of niet. Betrek daarbij je antwoorden uit opdracht A en B. Dit dagboekfragment moet zo geschreven zijn dat het gebruikt kan worden als epiloog bij De reünie.
  2. Zou De reünie volgens jou een beter of slechter boek zijn geworden als Simone van der Vlugt ervoor gekozen zou hebben om het boek een gesloten einde te geven? Licht je antwoord toe.