Lieve Céline: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Perspectief

Titel Lieve Céline
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 1 | Perspectief
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus perspectief
Je leert nadenken over het gekozen perspectief
Gemaakt door Gea Veenstra

A


Vraag 1


Is het jou wel eens overkomen dat je een verhaal vertelt en dat iemand anders dan zegt dat het niet zo gegaan is? Betekent dit dan dat een van jullie zich vergist of zelfs zit te liegen?


Vraag 2


Vertel je wel eens een verhaal samen met iemand? Vind je dat lastig of vullen jullie elkaar juist heel makkelijk aan?


Vraag 3


Vind jij het leuk of spannend als meerdere mensen samen aan jou een verhaal vertellen?


Vraag 4


Geef jij de voorkeur aan één verteller, zodat je het verhaal makkelijker kunt volgen, of aan meerdere vertellers?


B

In Lieve Céline is sprake van een meervoudig perspectief (zie de Literaire theorie). In de brieven beschrijft Brooke aan Céline wat er gebeurd is. In de stukjes daarna geeft een verteller meer uitleg over wat Brooke in de brief heeft verteld. Je weet inmiddels dat Brooke laagbegaafd is. Het is daarom niet zeker dat je haar helemaal kunt vertrouwen. Misschien heeft ze een aantal zaken niet goed begrepen. We noemen dit een onbetrouwbaar perspectief (zie wederom de Literaire theorie).


Vraag 1


Zoek in het boek een stukje waarvan je denkt dat het misschien niet helemaal klopt. Geef ook aan waarom je twijfelt aan het verhaal van Brooke.


Vraag 2


Zoek in het boek een stukje waarvan je zeker weet dat Brooke in staat is om te liegen. Leg uit waarom je hier zeker van bent.


Vraag 3


Zoek in het boek een stukje waarvan je zeker weet dat Brooke het bij het juiste eind heeft. Waarom weet je dat zeker?


Vraag 4


Zoek in het boek een stukje dat je opviel. Bijvoorbeeld omdat je het spannend vindt of juist ongeloofwaardig. Leg uit waarom.


C


Brooke's zus Sue is niet zwakbegaafd. Het is daarom interessant om te analyseren hoe zij aankijkt tegen haar laagbegaafde moeder en zus. In eerste instantie heeft Sue alles over voor Brooke en vindt ze dat hun moeder hen heeft laten vallen. Blijkbaar is er iets gebeurd waardoor Sue verandert.


Vraag 1


Herlees het fragment in het hoofdstuk 'Boven Amerika, 18:15 uur (hier!)' waarin Brooke schrijft dat Sue niet meer met haar praat.Herschrijf dit fragment van het verhaal vanuit het perspectief van Sue. Jij doet dus alsof je Sue bent en je schrijft in de ik-vorm.


Vraag 2


Wordt het verhaal nu spannender of juist niet? Waarom vind je dat?


Vraag 3


Zou het verhaal beter te volgen of interessanter zijn geweest als het perspectief van Sue toegevoegd was?


D


Vraag 1


Als lezer weet je alleen dat Céline niet gereageerd heeft op de twee eerste brieven die Brooke waarschijnlijk in het Nederlands heeft geschreven. Stel dat de auteur wel een antwoord van Céline in het boek had opgenomen, wat zou er dan veranderen? Zou Céline's perspectief het verhaal spannender gemaakt hebben? Leg je antwoord uit.

E


Vraag 1


Had je tijdens het lezen door dat Brooke een onbetrouwbaar perspectief biedt?


Vraag 2


Vond je dat leuk of juist niet? Leg je antwoord uit.


Vraag 3


Vind je het moeilijk om een verhaal vanuit verschillende perspectieven te lezen? Let je bij de keuze van je volgende boek op het perspectief? Leg je antwoord uit.

(Literaire) theorie

'Perspectief', in: Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur. Groningen: Uitgeverij kleine uil, 2009, p. 101-105.