Bor: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Kwesties

Titel Bor
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 2 | Kwesties
Studielast 1 uur
Werkvorm individueel
Focus kwesties
Je leert reflecteren op kwesties uit het boek
Gemaakt door Metteke de Vries-Kolman

A

Vraag 1

Hieronder volgen enkele citaten uit het boek. Reageer op elk citaat door aan te geven aan welke kant je staat bij de onderstaande tegenstellingen door een cijfer te omcirkelen in de onderstaande tabel:

Citaat A:
'Vandaag hebben we een paar Mormonen in elkaar geslagen.' (p. 5)

Citaat B:
'Onvoorstelbaar dichtbij smoezelt ze in mijn oor of ik mee ga naar haar auto. Mijn hart slaat driemaal over. [...] "Kijk, mijn pa wil er vandoor. Het spijt me," roep ik paniekerig en ruk me los uit Claudia's verworging. Ze grijpt me krachtig vast en zoent me onstuimig. Met geweld maak ik me opnieuw los en spurt naar mijn vader.' (p. 38-39)

Citaat C:
'Gas! De vrijheid brult. Van Rossum ontdoet zich van de boeien! Hij laat het benauwende kleine leven achter zich. Laat iedereen dood vallen. Jabbadabbadoe, wat een kracht! De macht! Brommers vallen lek op te voeren, maar het is toch altijd alsof je op de rug van een hysterische windhond zit. Nu brult er een heel wat machtiger geweld onder mijn kont.' (p. 54)

Citaat D:
'Ik volg de overbuurvrouw nu een jaar of twee met die binoculair, ofwel mijn gluurkijker. Ze is te vroeg moeder geworden. Te vroeg weer gescheiden ook. Door de verrekijker kan ik de peper- en zoutkleurige kruin van haar vijfjarige dochtertje boven de vensterbank heen en weer zien schuiven, als een egeltje in een poppenkastspel. De buurvrouw zelf zie ik vaak in volle glorie, dat wil zeggen: naakt.' (p. 103)

Citaat E:
'"Toon moest zich vanavond melden op het politiebureau. En net toen je weg was, belde de politie over jou op. Jij moet morgenochtend komen. Je zult begrijpen dat vader en ik..." Ik hoor al niks meer. Ik knijp zo hard in mijn haar dat ik de halve dos ontwortel. Ik snel naar mijn kamer en sluit zorgvuldig de deur achter me.' (p. 134)

B

Vraag 1

Kijk naar je ingevulde schema en beantwoord op grond daarvan de volgende vragen:

  1. Zijn pubers mensen die veel straf verdienen?
  2. Is Bor een typische puber?
  3. Is het boek Bor een boek over misdaden?


C

Vraag 1

Er is een opvatting dat jeugdigen vooral boeken moeten lezen over personages die een voorbeeld zouden kunnen zijn voor hen. Op die manier zouden zij in de moeilijke periode van opgroeien leren hoe je dat het beste kunt doen, en worden ze niet verleid het slechte pad op te gaan. Probeer te bedenken wat Joris Moens tegen die opvatting zou kunnen inbrengen. Kijk voor je antwoord naar je antwoorden bij opdracht A en B.