Eilandgasten: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Betekenis

Titel Eilandgasten
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 3 | Betekenis
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus betekenis
Je leert nadenken over morele dilemma’s die een schrijver door middel van literatuur aan de orde stelt.
Gemaakt door Jan Erik Grezel
Bron 1 vonnevandermeer.nl | website van de schrijfster
Bron 2 Interview met Arjan Visser in Trouw, in: De Tien geboden. Gesprekken over religie en spiritualiteit. Amsterdam: Paradigma, 2010 (ook te vinden via scholieren.com, onderaan dat boekverslag).

A

In het tweede, vierde en zesde verhaal van Eilandgasten is sprake van morele dilemma’s.


Vraag 1

Om welke dilemma’s gaat het?


Vraag 2

Geef in een paar zinnen aan welke 'worsteling' de personages doormaken.


Vraag 3

Komen ze op het eiland tot een bevredigende oplossing voor hun probleem? Ga dat na voor elk van de drie genoemde verhalen.


B

Lees in de bronnen over de achtergrond van de schrijfster. Richt je daarbij vooral op haar standpunten in een aantal morele kwesties die in onze samenleving spelen.


Vraag 1

In hoeverre komen die kwesties overeen met vraagstukken die leiden tot de dilemma’s van de personages die je onder A genoemd hebt?


Vraag 2

Hoe draagt de schrijfster haar standpunt uit? Doet ze dat bijvoorbeeld via de personages? Laat ze de lezer vooral nadenken over de dilemma’s waarin personen kunnen verkeren? Of nog op een andere manier? Leg je antwoord uit.


Vraag 3

Heb jij zelf een duidelijke mening over deze zaken? In hoeverre zou je beïnvloed kunnen worden door het lezen van Eilandgasten?


Vraag 4

Het is een fundamentele kwestie als het om literatuur gaat: mag (of moet?) een schrijver proberen om jouw mening te beïnvloeden? In hoeverre moet literatuur - maatschappelijk? cultureel? - geëngageerd zijn?