Rode sneeuw in december: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Personages

Titel Rode sneeuw in december
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 1 | Personages
Studielast 1 à 2 uur
Werkvorm tweetal
Focus personages
Je leert de personages rondom Willem van Oranje in kaart brengen
Gemaakt door Cilla Geurtsen

A

Vraag 1


Noteer zonder het boek te gebruiken met welke vrouwen Willem van Oranje allemaal getrouwd is geweest en bij wie hij welk kind heeft verwekt.


Vraag 2


Noteer in ongeveer 50 woorden waarom het je wel of niet goed lukt om vraag 1 te beantwoorden.


B

Als er veel personen van één familie in het boek voorkomen, wordt voor in het boek soms een stamboom opgenomen. In Rode sneeuw in december komen veel familieleden van Willem van Oranje voor, maar een stamboom zit er niet bij. Daarom ga je voor deze opdracht een stamboom maken van de familie Van Oranje.


Vraag 1


Blader het boek nog eens door en noteer alle namen van directe familieleden van Willem van Oranje: zijn vrouwen, zijn kinderen, zijn bastaardkinderen, zijn ouders. Doe dit individueel. Let op: De stamboom van de familie Van Oranje is nog uitgebreider dan alle namen die in het boek genoemd worden. Richt je alleen op de personen die in Rode sneeuw in december voorkomen, je maakt immers een stamboom bij het boek.


Vraag 2


Ga nu bij elkaar zitten en vergelijk jullie lijst met namen. Zijn jullie niemand vergeten?


Vraag 3


Vul bij google 'stamboom maken' in en je krijgt een grote diversiteit te zien aan stambomen. Kies samen een manier waarop jullie de stamboom vorm willen gaan geven.

Vul de stamboom samen in. Misschien is het een idee om naast de namen ook op zoek te gaan naar afbeeldingen van Willem van Oranje en zijn familie.


C

Vraag 1


Stel je voor: Rode sneeuw in december is een behoorlijk succes en gaat herdrukt worden. Schrijf samen een brief aan de uitgever waarin jullie uitleggen waarom jullie stamboom al dan niet opgenomen moet worden aan de binnenzijde van het boek. Gebruik hiervoor ongeveer 350 woorden.