Alleen met de goden: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Betekenis

Een radio-interviewer noemde Alleen met de goden 'een knoeperd van een boek', dat 'ongeveer de omvang heeft van een pak cornflakes'. Een vergelijking die je niet dagelijks hoort, maar het is voor de luisteraar dan wel duidelijk dat we hier te maken hebben met een behoorlijk omvangrijk boek. Boogers noemt het met enige voorzichtigheid zijn 'eindboek', omdat allerlei thema’s uit vorige werken in dit boek samenkomen en omdat het groter is geworden dan hij van tevoren had gedacht. (Als je dit een geweldig boek vond, wees gerust: er is inmiddels alweer een volgend boek van Boogers verschenen, getiteld Onder een hemel van sproeten.)
In deze opdracht ga je onderzoeken waar dit dikke boek, dat ruim tien jaar uit het leven van Aaron Bachman beschrijft, nu eigenlijk over gaat.

Titel 'Alleen met de goden'
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 2 | Betekenis
Studielast 1 á 2 uur
Werkvorm individueel of als tweetal
Focus betekenis
Je leert de hoofdzaken in een verhaal herkennen.
Gemaakt door Janneke Blok

A

Noteer snel, zonder lang na te denken, in een paar woorden of zinnen waar Alleen met de goden volgens jou over gaat.


B

Op de achterflap van het boek wordt Alleen met de goden samengevat als … een overweldigende coming-of-ageroman, waarin Alex Boogers al zijn thema’s laat samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien. Tegelijkertijd is deze ontroerende, meeslepende vertelling een zoektocht naar een vader. 

Vraag 1

Neem de tabel over en beschrijf voor elk van de genoemde thema’s op de achterflap hoe die volgens jou terugkomen in Alleen met de goden.


Vraag 2 

Als je nog belangrijke thema’s mist, die je bij opdracht A hebt genoteerd, voeg je die aan de tabel toe.


Vraag 3 
Zet de thema’s in volgorde van meest belangrijk (1) naar minst belangrijk (5) en licht je keuze toe. Als je thema’s hebt toegevoegd, nummer je door.


Vraag 4

[Eventueel samen:] Bespreek de volgorde waarin jullie de thema’s hebben gezet van belangrijk naar minder belangrijk en probeer samen tot een rangorde te komen die volgens jullie het best aangeeft waar Alleen met de goden over gaat.

 

Thema Hoe komt het thema voor in het boek? Hoe belangrijk? Uitleg
Verstoorde familierelaties Aarons vader belandt in de gevangenis en Aarons moeder kan eigenlijk niet voor haar zoon zorgen. Ze geeft hem van alles de schuld, omdat …
Liefde en verlating
Vechten om te overleven
Schrijven om te groeien
Zoektocht naar een vader
....
....

C

Vraag 1

Wat en/of wie zie je op de voorkant van Alleen met de goden (linksboven op deze pagina)?


Vraag 2

Bij welk thema sluit deze foto het beste aan? Licht je keuze toe.


Vraag 3

Vind je de foto op de voorkant goed gekozen? Motiveer je antwoord aan de hand van je B-antwoorden.