De oesters van Nam Kee: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Thematiek

Titel De oesters van Nam Kee
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 3 | Thematiek
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus thematiek
Je leert reflecteren op de thematiek van het boek.
Gemaakt door Sara Janssen
Bron 1 gedichten.nl | gedicht Sotto voce
Downloads De oesters van Nam Kee_opdr_N4/1 (330 kb)

A

Veel sprookjes eindigen met de zin: En ze leefden nog lang en … juist ja: gelukkig. In De oesters van Nam Kee loopt het liefdesverhaal niet goed af: Thera maakt het uit en het komt niet meer goed. 


Vraag 1

Wat vond je ervan om een liefdesverhaal te lezen dat niet goed afloopt? Vond je het toch bevredigend of houd je meer van een ‘happy end’? Leg je antwoord uit.


Vraag 2

Beschrijf een moment in het boek waarin de liefde tussen Berry en Thera op haar best is. Noteer even kort: wat zijn de omstandigheden, waar zijn ze, wat zeggen ze, wat doen ze.


Vraag 3

Bedenk nu een moment waarin het tegenovergestelde aan de hand is: de liefde is tanende. Noteer weer: waar zijn ze, wat zijn de omstandigheden, wat zeggen ze, wat doen ze.


Vraag 4

Vind jij dat in het verhaal duidelijk wordt waarom Thera Berry niet meer wil zien? Waarom wel/niet? Leg uit.


Vraag 5

Thera maakt het uit. Wat denk jij dat de voornaamste reden is van de breuk? Leg je antwoord uit met argumenten.


Vraag 6

Als Thera Berry verlaat werkt dat in het verhaal als een katalysator; de gebeurtenis brengt het verhaal verder op gang. Noteer in chronologische volgorde wat er met Berry gebeurt nadat Thera het uitmaakt.


Vraag 7

De oesters van Nam Kee begint met de ontmoeting van Berry en Thera. Berry verkoopt duivelshoorntjes op de Achterburgwal. Thera koopt er een van Berry, vraagt hem om een vuurtje en noemt Berry Diablo (duivel). Voor een eerste ontmoeting zijn dat wel veel verwijzingen naar het duivelse. Ontmoette Thera hier ook echt een duivels persoon? Leg je antwoord uit.


B

Lees de eerste strofe van het gedicht Sotto voce van de dichteres Vasalis (bron 1). 


Vraag 1

Als je de laatste twee regels van deze strofe zou koppelen aan het verhaal van Berry en Thera, waar zou het ‘snijden’ dan voor kunnen staan? En doet dat ‘snijden’ Berry wel of geen pijn, denk je?


Vraag 2

Als Thera terug gaat naar haar ex en geen contact meer wil met Berry, laat Berry het er niet bij zitten. Hij zoekt haar o.a. een aantal keren op. Hoe komt het, denk je, dat hij ‘het afgesneden zijn’ niet aankan?


C

Schrijf een korte beschouwing van 400 woorden over de liefde in De oesters van Nam Kee. Probeer het onderwerp liefde vanuit de kant van Berry en die van Thera te bekijken. Maak gebruik van je antwoorden bij A en B. Eventueel kun je ook de bijlage met uitspraken van lezers over de liefde tussen Berry en Thera gebruiken (onder Downloads).