Elckerlijc: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Genre

Voor wie?

Deze opdracht is ook geschikt om uit te voeren als project met de hele klas (zie onder Downloads).

Titel onbekend, Elckerlijc
Niveau boek 3
Opdracht niveau 4 | genre
Studielast 2 uur (excl. opdr. B onder Downloads)
Werkvorm individueel
Focus genre
Je leert dat een toneelopvoering altijd een bepaalde interpretatie is van de toneeltekst, die altijd cultuurhistorisch gebonden is.
Gemaakt door Janneke Blok
Bron dbnl.org | toneelstuk Elckerlijc opgevoerd door studenten van de Toneelschool Amsterdam
Downloads B [klassenproject, informatie voor de docent] (129 kb)

A [individueel]


Elckerlijc is een verhaal waarvan je je wellicht moeilijk een voorstelling kunt maken. Het is oorspronkelijk dan ook een tekst om opgevoerd te worden. Helaas kunnen wij niet meer achterhalen hoe de toneelvoorstelling er ooit heeft uitgezien en beschikken wij enkel nog over een klein gedeelte van het kunstwerk, namelijk de toneeltekst. Dit maakt het tegelijkertijd ook extra spannend, omdat wij wel kunnen fantaseren over hoe het er op het middeleeuws toneel mogelijk ooit heeft uitgezienā€¦
Lees eerst onderstaande vragen die je moet gaan beantwoorden. Bekijk via bron 1 het toneelstuk Elckerlijc (waarvan de tijdsduur circa 50 minuten is), opgevoerd door derdejaars studenten van de Toneelschool Amsterdam. Je moet er misschien even aan wennen dat het toneelstuk is opgevoerd in het Middelnederlands, maar dat moet goed te begrijpen zijn als je Elckerlijc eerst in de hertaling van H. Adema hebt gelezen.


Vraag 1


In hoeverre wijkt de uitvoering van Elckerlijc door de Amsterdamse studenten af van de voorstelling die je zelf had? 


Vraag 2


Wat vond je het meest opvallend aan de toneelopvoering?


Vraag 3


Leg uit wat voor een rol de hoed speelt in de toneelopvoering.


Vraag 4


God wordt verbeeld als een vrouw en Schoonheid als een man.
a. Vind je dat een goede keuze? Waarom (niet)?
b. Denk je dat de middeleeuwers daar hetzelfde over dachten? Waarom (niet)?


Vraag 5


Deugd heeft eerst haar haren voor haar gezicht en is te zwak om op te staan. In de loop van het toneelstuk komt ze weer op krachten.
a. Waarom is dit?
b. Vind je dat haar zwakte en haar herwonnen kracht op deze manier goed zijn uitgebeeld? Licht je antwoord toe met ten minste twee argumenten.


Vraag 6


Welke elementen denk je dat de middeleeuwers hetzelfde zullen hebben opgevoerd als de studenten van de Toneelschool Amsterdam?


Vraag 7


Welke elementen denk je dat de middeleeuwers anders zullen hebben opgevoerd dan de studenten van de Toneelschool Amsterdam?


Vraag 8


Vind je het belangrijk dat er bij de hedendaagse opvoering van Elckerlijc zo veel mogelijk naar gestreefd wordt de tekst op middeleeuwse wijze op te voeren of vind je het juist een meerwaarde hebben de tekst op een eigentijdse wijze ten tonele te brengen? Onderbouw je mening met minimaal twee argumenten.