Het recht op terugkeer: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Beoordeling

Titel Het recht op terugkeer
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 4 | Beoordeling
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus beoordeling
Je leert je eigen oordeel vormen, ook m.b.v. het oordeel van anderen.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1 Recensie deleesclubvanalles.nl
Bron 2 Recensie volkskrant.nl
Bron 3 Recensie vn.nl

‘Ik dacht tijdens het schrijven geen moment aan de lezer. Ik geloof niet dat literatuur geslaagde kunst kan zijn én een politiek statement kan afgeven. Dat werkt niet. Dan is het geen kunst. Als je een boodschap wil afgeven, schrijf een ingezonden brief. Ik wilde iets anders. Ik wil fundamentele vragen stellen die geen makkelijke antwoorden hebben.’ 
Dit zegt een schrijver die geïnterviewd wordt over zijn boek. Maar het is niet Leon de Winter die aan het woord is, en het gaat niet over Het recht op terugkeer. Of misschien toch?


Onder Bronnen vind je drie recensies die zeker wél over Het recht op terugkeer gaan. Ze lopen behoorlijk uiteen, en snijden ook verschillende aspecten aan. Laat je door deze recensies inspireren; zoek, als dat onvoldoende lukt met deze teksten, eventueel nog andere recensies die je meer aanspreken. 
Schrijf daarna een eigen recensie (500-600 woorden) van Het recht op terugkeer, waarin je alle elementen die voor jou bepalend zijn bij je waardering van dit boek – positief én negatief – aan de orde stelt. Neem de schrijversuitspraak waarmee deze opdracht opende als uitgangspunt voor je recensie.