Op hoop van zegen: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Toneel: tekst en spel

Deel A van deze opdracht maak je nadat je de eerste 15 bladzijden van Op hoop van zegen gelezen hebt.

Titel Op hoop van zegen
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 2 | Toneel: tekst en spel
Studielast 2 à 3 uur
Werkvorm individueel
Focus toneel: tekst en spel
Je leert de tekst van het toneelstuk 'vertalen' naar toneelspel, en het stuk beoordelen.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1 npo.nl | Alles van 'De Vloer Op'
Bron 2 npo.nl | Op hoop van zegen door Het Toneel Speelt (2009)

A

Vraag 1

Ken jij het televisieprogramma 'De Vloer Op'? Een paar acteurs krijgen een improvisatieopdracht en voeren zonder verdere voorbereiding ter plekke een toneelstukje van ongeveer 10 minuten op.

Vraag 1a

Bekijk minstens twee van zulke toneelstukjes (bron 1). Schrijf de titel van die stukken op en geef na het kijken in een paar zinnen je mening over beide stukken.


Vraag 1b

Zou jij zoiets kunnen en durven? Of zou jij het alleen doen als je van tevoren de tekst van het stuk had kunnen lezen (en misschien uit je hoofd leren)? Licht je antwoorden toe.


Vraag 1c

Kon je zien dat het bij deze toneelstukjes om improvisatietoneel ging, dus zonder script, zonder tekst en toneelaanwijzingen, zonder regisseur? Leg je antwoord uit.


Vraag 2

Je hebt het eerste gedeelte van Op hoop van zegen gelezen. Dat is wel raar: een toneelstuk lezen. Kon je het allemaal volgen en heb je je er een voorstelling van kunnen maken? Om je hierbij verder op weg te helpen laten we je nu een opvoering van het stuk zien uit 2009 (bron 2). Bekijk in elk geval het hele eerste bedrijf (duur: 25 minuten) en beantwoord daarna de volgende vragen.

Vraag 2a

Klopt de opvoering met de tekst die je gelezen hebt? Heeft de regisseur zich netjes aan de tekst en de aanwijzingen van Heijermans gehouden?


Vraag 2b

Zijn er dingen die je nu wel snapt maar die je nog niet begreep toen je alleen de tekst had?


Vraag 2c

Klopt deze opvoering van het stuk met het beeld dat je in je hoofd had toen je de tekst las? Noem de belangrijkste overeenkomst en het belangrijkste verschil.

Overleg met je docent of het goed is dat je de hele voorstelling verder kijkt (in plaats van dat je de hele tekst leest).


B

Nu je het hele stuk gezien of gelezen hebt, schrijf je een bespreking van Op hoop van zegen als toneelstuk. Gebruik daarvoor 400-500 woorden. Gebruik (een aantal van) de volgende beoordelingswoorden als tussenkopjes: realistisch – levensecht – ouderwets – onecht – dramatisch – emotioneel – braaf – onrechtvaardig – prekerig – houterig – overtuigend – subtiel. Als je andere begrippen nodig hebt, of als je juist het tegenovergestelde wilt (bijv. niet prekerig), dan mag je dat aanpassen.