Op hoop van zegen: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Receptie

Vraag 1

We beginnen met een klein onderzoekje. Informeer bij ongeveer twaalf mensen boven de 20 of zij een Nederlandse uitdrukking kennen die begint met 'De vis wordt …'. Als je als antwoord krijgt: 'De vis wordt duur betaald', vraag dan vervolgens of ze ook weten waar die uitspraak vandaan komt (het zijn natuurlijk de beroemde woorden van Kniertje in Op hoop van zegen). Noteer de uitslag van je onderzoekje.


Vraag 2

Bekijk eerst het filmpje op Schooltv over Op hoop van zegen (bron 1) en lees daarna drie pagina’s op Literatuurgeschiedenis.nl: bron 2, 3 en 4 (van de laatste alleen de slotalinea). Vat samen, in een tekst van ongeveer 400 woorden, wat je hier te weten bent gekomen over de populariteit van Op hoop van zegen.


Vraag 3

Zoek in Google op: 'Op hoop van zegen voorstelling'. Noteer de informatie van de eerste vijf verschillende voorstellingen die je daar tegenkomt: welk theatergezelschap speelde/speelt het stuk, waar en wanneer. Als je hierbij nog informatie aantreft die eigenlijk in het antwoord op vraag 2 had gemoeten, vul dat daar dan nog aan.


Vraag 4

Zoek in Google op: 'Op hoop van zegen verfilming'. Maak een overzichtje van de verfilmingen die je hier tegenkomt, in chronologische volgorde. Geef bij elke verfilming aan wie de regisseur was en wie de rol van Kniertje speelde.     


Vraag 5a

De meest recente verfilming is die van 1986, met het toenmalige kindsterretje Danny de Munck in de rol van Barend. Bekijk het eerste gedeelte – een klein kwartier – van die verfilming (bron 5). Wat is jouw reactie op dit eerste deel? Lijkt deze film jou de moeite waard om helemaal te kijken?


Vraag 5b

De schrijver Allard Schröder heeft vervolgens deze film 'verboekt': hij heeft er een roman van gemaakt op basis van het script van Karin Loomans. In de bijlage, onder Downloads, vind je een fragment uit deze bewerking, om je een indruk te geven. Welke drie verschillen tussen het toneelstuk van Heijermans aan de ene kant en de film en deze roman aan de andere kant kun je zo al noemen?


Vraag 6

Het zal je niet verbazen dat Op hoop van zegen ook is bewerkt tot … musical. Bekijk de trailer van deze musical (2008; bron 6). Wat is je eerste indruk van de musical: doet hij recht aan Heijermans' stuk? Past deze vorm misschien beter in onze tijd dan een toneelopvoering?


Vraag 7

Je hebt je in deze opdracht beziggehouden met meer dan een eeuw Op hoop van zegen. Heb jij nu een verklaring gevonden voor de populariteit van dit stuk? Hoe komt het dat het de mensen nu nog steeds aanspreekt? Kun jij, op basis van je eigen ervaring met dit stuk, iets zeggen over de impact ervan? Zet je gedachten hierover uiteen in een tekst van 200-300 woorden.