Op hoop van zegen: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Thematiek

Titel Op hoop van zegen
Niveau boek 3
Opdracht niveau 4 | Thematiek
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus thematiek
Je leert reflecteren op het thema in literair-historisch perspectief.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1 Hans van den Bergh, Inleiding op Op hoop van zegen, op: dbnl.org
Bron 2 Marnix Koolhaas, 'Herman Heijermans: gevangen tussen naturalisme en socialisme', in: Literatuur 85/1 (dbnl.org )

Vraag 1

Wie in Op hoop van zegen verdient de Bad Guy Award? Noem de naam van het personage en geef jouw argumenten voor het toekennen van deze prijs. Als je meer personages wilt nomineren of als je niet kunt kiezen, leg dan duidelijk uit hoe je erover denkt.


Vraag 2

Lees de inleiding van Hans van den Bergh op zijn uitgave van Op hoop van zegen (bron 1). Let daarbij vooral op wat hij schrijft over daders en slachtoffers in dit toneelstuk. Vat zijn idee├źn daarover samen in ongeveer 250 woorden.


Vraag 3

Heijermans was natuurlijk ook een kind van zijn tijd. Rond 1900 had je aan de ene kant de noodlotsliteratuur van het naturalisme (het lot van de mens wordt bepaald door een aantal factoren waarop hij totaal geen invloed heeft) en aan de andere kant de bevrijdingsliteratuur van het socialisme (door strijd kan de onderdrukte mens bevrijd worden uit zijn ellende).

Vraag 3a

Waar hoort Op hoop van zegen volgens jou het meeste thuis? Licht je keus toe.


Vraag 3b

Lees het artikel 'Herman Heijermans: gevangen tussen naturalisme en socialisme' van Marnix Koolhaas (bron 2). Laat in een samenvatting (ongeveer 300 woorden) zien waar Heijermans volgens Koolhaas stond.


Vraag 4

Als je nu terugkijkt op je antwoorden op vraag 1-3, wat heb je dan bijgeleerd over het thema van Op hoop van zegen? En zou je nu nog hetzelfde antwoord geven op vraag 1? Leg uit.