Vals licht: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Ruimte

Vals licht speelt zich af in Amsterdam en Alkmaar. De meeste straten die beschreven worden in het boek bestaan echt. Bij deze opdracht gaan jullie een literaire rondleiding maken door het Amsterdam van Vals licht.

Titel Vals licht
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 2 | Ruimte
Studielast 2 uur
Werkvorm Tweetal
Focus Ruimte
Je leert het verhaal plaatsen in de ruimtelijke context.
Gemaakt door Cilla Geurtsen
Bron 1 amsterdamoudestad.nl | voorbeeld stadwandeling
Bron 2 flickr.com | 'Literaire rondleiding in de Jordaan 5 december 2010 Theo Thijssen Kees de Jongen'
Bron 3 prezi.com | een prezi maken

A


Blader (individueel) Vals licht nog eens door en zoek zoveel mogelijk Amsterdamse straten en plaatsen die genoemd worden. Markeer de passages die jij belangrijk vindt voor de loop van het verhaal.


B


Vraag 1Vergelijk de straten en plaatsen die jullie gevonden hebben en besluit samen langs welke tien plekken jullie je publiek gaan leiden. Zoek per straat/plek een bijpassend fragment uit het boek.


Vraag 2


Typ op google in 'plattegrond + Amsterdam'. Ga op zoek naar die plaatsen en straten die jullie belangrijk vinden voor het verhaal. Markeer deze op een uitdraai van de plattegrond.


Vraag 3


Zet nu een route uit op de plattegrond. Zoek bij iedere straat of plek een plaatje via google afbeeldingen of google streetview. Kijk voor inspiratie eens op de site bij bron 1.


Vraag 4


Presenteer jullie literaire rondleiding voor de klas. Aan de orde komen: de route, de gekozen foto's en de fragmenten uit het boek. Vertel de klas ook of het ontwerpen van deze rondleiding jullie anders naar het boek heeft doen kijken. Is jullie mening over het boek veranderd nu jullie het boek gevisualiseerd hebben? Ter inspiratie kun je eens kijken naar de foto's van de literaire stadswandeling over het boek De gelukkige klas van Theo Thijssen (bron 2). Jullie zouden je presentatie in Prezi kunnen maken (bron 3). Dan kun je waarschijnlijk zelfs de filmpjes van google streetview inbouwen.