Vals licht: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Sfeer

Titel Vals licht
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 4 | Sfeer
Studielast 3 uur
Werkvorm tweetal
Focus sfeer
Je leert reflecteren op de sfeer van het verhaal
Gemaakt door Cilla Geurtsen
Bron 1 geschiedenis24.nl | 'Tsjernobyl als Nederlandse ramp'
Bron 2 spotify.com | spotify

Vraag 1


Vals Licht speelt zich af na 1984. Dat blijkt onder andere uit de discussies die over het wel of niet eten van groenten na de ramp in Tsjernobyl. Lees bij bron 1 nog eens na hoe men daar in die jaren mee bezig was.


Vraag 2


Ook de muziek die genoemd wordt in het boek ademt de sfeer van de jaren '80 van de vorige eeuw. Lizzie en Simon luisteren voortdurend naar muziek. En ondanks dat de cd net is uitgevonden, hebben ze al een flinke verzameling. Blader allebei het boek nog eens door en noteer alle verwijzingen naar muziek die er gemaakt worden.


Vraag 3


Jullie gaan nu allebei een playlist maken in Spotify. Je maakt als het ware de soundtrack van Vals Licht. Download daarvoor eerst het programma spotify (bron 2). Je kunt de gratis versie downloaden. Maak een playlist van minstens tien nummers van artiesten die of in het boek voorkomen of die je goed bij het boek vindt passen. De nummers moeten uit de jaren '80 komen. Beschrijf van ieder nummer in ongeveer vijftig woorden waarom je het bij het boek vindt passen.


Vraag 4


Beluister elkaars playlist. Welke nummers passen volgens jullie het beste bij de sfeer van het boek?


Vraag 5


Beschrijf samen in 100 woorden of het ontdekken van de muziek die een belangrijke rol speelt, jullie een andere kijk op het boek heeft gegeven.


Vraag 6


Kies een nummer dat jullie als single zouden kiezen uit jullie playlist. Laat dit nummer aan de klas horen en vertel er in drie minuten bij waarom dit nummer zo goed past bij Vals Licht.