Specht en zoon: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Perspectief

Titel Specht en zoon
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 3 | Perspectief
Studielast 1 à 2 uur
Werkvorm individueel of tweetal
Focus perspectief
Je leert reflecteren op de werking van een bijzonder perspectief
Gemaakt door Jannet Oosterhuis
Bron 1 standaard.be | Onno Blom, 'Interview. Willem Jan Otten over Specht en zoon, in: De Standaard, 4 maart 2004
(Literaire)theorie 'Perspectief', in: Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur. Groningen, Uitgeverij kleine Uil, 2009, p. 101-106

Vraag 1

Omschrijf jezelf in 25-30 woorden in ik-perspectief.


Vraag 2

Geef dezelfde omschrijving in 25-30 woorden, maar dan in een ander vertelperspectief. Raadpleeg eventueel de Literaire theorie.


Vraag 3

Welke opdracht vond je het moeilijkst: 1 of 2? Hoe komt dat? Als je deze opdracht in een tweetal maakt: lees elkaars omschrijvingen, bespreek wat de verschillen zijn en noteer jullie bevindingen.


Vraag 4

Lees bron 1, een interview met Otten dat verscheen in De Standaard. Otten zegt hierin: 'Ik heb voor mijn boeken altijd een ik-persoon nodig - zonder kan ik niet werken.'
Nu is Specht en zoon niet het eerste boek dat Otten schreef, dus je zou denken dat het vertelperspectief van deze roman weinig origineel is. Toch is dat niet zo.
Leg uit hoe Otten deze keer toch een origineel perspectief heeft gekozen.


Vraag 5

Leg uit of je (jullie) vindt (vinden) dat Otten consequent geweest in het doorvoeren van dit perspectief. Licht je antwoord toe met minstens twee voorbeelden uit het boek.


Vraag 6

In het interview in De Standaard vertelt Otten ook dat hij aanvankelijk de roman wilde schrijven vanuit het perspectief van Felix Vincent. Er zijn dingen die je als lezer misschien graag zou willen weten, maar die je door het gekozen perspectief niet te weten komt.

Leg uit naar welke twee dingen je (jullie) wel nieuwsgierig bent (zijn) en waarover je meer had kunnen weten wanneer Otten had vastgehouden aan zijn plan om het perspectief bij de schilder te leggen. Kies een van beide en zoek een bijpassende passage van ca. anderhalve pagina. Herschrijf deze passage vanuit het perspectief van Felix Vincent.


Vraag 7

Denk(en) je (jullie) dat het boek sterker was geworden wanneer Otten zijn oorspronkelijke plan had uitgevoerd? Leg je antwoord uit.