Specht en zoon: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Personages

Titel Specht en zoon
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 4 | Personages
Studielast 1 uur
Werkvorm tweetal
Focus personages
Je leert reflecteren op de drijfveren van personages
Gemaakt door Jannet Oosterhuis

Je kunt de meeste dingen op verschillende manieren bekijken. Wanneer jullie allebei naar de afbeelding hiernaast kijken, wil dat niet zeggen dat jullie ook hetzelfde zien. Probeer maar eens.


In deze opdracht ga je onderzoeken hoe het gedrag van personages wordt beïnvloed door de manier waarop zij tegen zaken aankijken, door de manier waarop zij over bepaalde dingen denken.

Vraag 1

Wanneer Minke aan schepper vertelt dat Singer niet de zoon is van Specht, maar zijn schandknaap, verbrandt schepper het schilderij van Singer. Bespreek waarom hij dat gedaan kan hebben en noteer jullie antwoord(en).


Vraag 2

Zouden jullie hetzelfde gedaan hebben in zijn plaats? Leg uit waarom wel of niet.


Vraag 3

Wanneer schepper in het laatste hoofdstuk van de roman thuiskomt en dan een auto ziet staan, denkt hij in eerste instantie dat het de politie is en dat ze hem komen halen. Bespreek: is deze angst van schepper terecht? Zou Justitie een zaak kunnen aanspannen? Zouden jullie dat terecht vinden? Wanneer zijn foto's en schilderijen aanstootgevend? Wat is de grens?


Vraag 4

Als Specht in het laatste hoofdstuk weer bij schepper in het atelier is, vertelt hij een heel ander verhaal dan Minke vertelde. Wat is waar, de versie van Minke of die van Specht? Noteer in het schema elk voor een van de varianten twee argumenten voor en twee argumenten tegen, die jullie uit de roman kunnen halen.


Vraag 5

Bekijk de argumenten die jullie noteerden. Kunnen jullie het eens worden over wie de waarheid vertelt? Noteer jullie conclusie plus de onderbouwing daarvan.


Vraag 6

Ten slotte vraag Specht aan schepper om Singer opnieuw te schilderen. Waarom is dit schilderij zo belangrijk voor Specht, wat wil hij ermee?


Vraag 7

Wat denken jullie, welk verhaal gelooft schepper? Zal hij de opdracht aannemen of juist niet? Licht jullie antwoord toe.

Argumenten voor Argumenten tegen
Singer leeft nog
Singer is door Specht gekocht als (seks)slaaf