Clausewitz: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Titel/interpretatie

Titel Clausewitz
Niveau boek 5
Opdracht Niveau 5 | titel/interpretatie
Studielast 2 uur
Werkvorm Individueel
Focus Niveau 5 | titel/interpretatie
Je leert Omgaan met lastige vragen die door een boek worden opgeroepen.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1 Wikipedia | 'Carl von Clausewitz'
Bron 2 cito.nl | tekstbijlage bij vwo-examen 2011
Bron 3 trouw.nl | Edo Sturm, 'Met militaire precisie naar nieuwe zege'
Bron 4 literatuurgeschiedenis.nl | 'Alles is tekst: twee soorten postmodernisme'

Vraag 1

Kijk eerst welke situatie op jou van toepassing is: A of B. Beantwoord dan de bijbehorende vragen.

A
Ik heb dit boek gekozen op grond van de titel en/of het omslagillustratie. Of ik ben op dit boek uitgekomen door de tag 'historische roman' die Lezenvoordelijst oorspronkelijk aan dit boek had gehecht.Wat voor een boek verwachtte je te gaan lezen? En in hoeverre heeft Clausewitz beantwoord aan die verwachtingen?

B
Ik ben dit boek 'zomaar' gaan lezen. Of iemand had me getipt, maar ik had me er eigenlijk verder nog geen voorstelling van gemaakt.

a.     Wat voor gedachten riep de titel 'Clausewitz' bij je op?
b.     Welke indruk wekte het afgebeelde schilderij op het omslag bij jou, misschien in combinatie met de titel van de roman?
c.     In hoeverre zat je, achteraf gezien, met je eerste indrukken op het goede spoor?We gaan nader kennismaken met de historische Clausewitz (1780-1831).

Vraag 2

We beginnen bij zijn beroemdste uitspraak: 'Oorlog is niets anders dan een voortzetting van politiek met andere middelen.' Kende je die al? Welke uitspraken en uitdrukkingen met 'oorlog' zitten er al in jouw hoofd? Noteer ze eens. Hier heb je vast een andere klassieke uitdrukking: 'Si vis pacem, para bellum' (Als je vrede wilt, bereid je dan voor op een oorlog). Als je niet erg ver komt, vul het rijtje dan gerust aan vanuit een (spreek)woordenboek.

Vraag 3

a.    Lees het artikel op Wikipedia over Clausewitz (bron 1).
b.    In het vwo-examen Nederlands van 2011 werd een tekst gebruikt waarin Clausewitz werd aangehaald. Lees de eerste drie alinea's van de examentekst 'Pleidooi voor onzekerheid' (bron 2) en leg uit wat de verwijzing naar Clausewitz in dit betoog betekent.

Vraag 4


Ook wereldkampioene Marianne Vos verwees naar Clausewitz toen zij in september 2012 een gouden medaille won bij het WK wielrennen in Valkenburg. Lees het artikel in Trouw (bron 3) en leg uit wat de verwijzing naar Clausewitz in haar verhaal betekent.

Vraag 5

We weten nu iets meer over Clausewitz. Maar ben je nu ook in staat om een titelverklaring van de gelezen roman te geven? Kun je het verhaal 'Vom Kriege' (vanaf p. 143, en eerder genoemd op p. 28 en 59) nu beter plaatsen? Kun je uitleggen waarom het eerste deel van de roman 'War on terror' is genoemd? Kun je de betekenis omschrijven van het schilderij 'The Charge of the Light Brigade' in de Proloog en op het omslag?

    a.     Doe een serieuze poging om bovenstaande vragen te beantwoorden.
    b.     Als je er niet helemaal uitkomt, word je daar dan onrustig van? Licht je antwoord toe.
    c.     De roman Clausewitz wordt wel postmodernistisch genoemd. Dat lost niet alles op, maar kan je wel verzoenen met het feit dat je zo veel vragen overhoudt. Lees daarom, ter geruststelling, het hoofdstukje over postmodernisme op Literatuurgeschiedenis.nl (bron 4).
    d.     Hoe denk jij nu over het postmodernisme, en over je leeservaring met een postmodernistisch boek?