De koperen tuin: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Intertekstualiteit

Deze opdracht is vooral interessant voor liefhebbers van (klassieke) muziek.

Bij het eerste deel van de opdracht moet een korte tekst geschreven worden; bij de B-opdracht verzamel je materiaal voor het schrijven van een beschouwing.  

A

In hoofdstuk 2 ontmoeten Nol en Trix elkaar voor het eerst. Bekijk en beluister bron 1 om erachter te komen op welke muziek zij samen hebben gedanst. Herlees de passage waarin wordt beschreven wat er met Nol gebeurt tijdens het horen van die muziek en het dansen met Trix. Schrijf een korte tekst (ongeveer 150 woorden) waarin je samenvat welke betekenis deze muziek en deze dans voor Nol hebben.


B

Hét muziekstuk van De koperen tuin is Carmen van Georges Bizet. Vanaf hoofdstuk 8 worden we ingewijd in deze opera. We zijn getuige van de spectaculaire opvoering van Carmen in W… en lezen met Nol mee in het klavieruittreksel, dat Cuperus hem nalaat.
Vorm je een beeld van Carmen door (delen van) de opera te bekijken (bron 2) en door het verhaal van de opera te bestuderen (bron 3). In bron 4 vind je een overzicht van alle scènes en, voor wie daar iets mee kan, de bladmuziek van het stuk.
Bron 5 geeft veel details over de muziek in De koperen tuin.
(Toegift: bron 6 biedt een aantal foto’s uit de oude doos. Om te beginnen: een foto van het gezelschap dat in 1928 in Leeuwarden Carmen heeft opgevoerd, onder regie van Vestdijks vader. Bekijk ook de paar foto’s ervoor en erna even.)
Als je je hier voldoende in verdiept hebt, zul je begrijpen dat het verhaal van Carmen allerlei parallellen bevat met het verhaal van De koperen tuin. Maak dat op overtuigende wijze duidelijk in een beschouwing van ongeveer 500 woorden.