Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Thematiek/literatuurgeschiedenis

Ken je het tv-programma 'Dames in de dop'? Het programma, een kopie van het Engelse 'Ladette to Lady', werd in Nederland in 2007 voor het eerst uitgezonden op RTL5. In 2011 werd de serie voortgezet onder de titel 'Dames en heren in de dop'. Het doel van deze reality-shows was, volgens RTL, een aantal losgeslagen meisjes (en jongens) te veranderen in nette mensen.

Titel Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
Niveau boek niveau 5
Opdracht niveau 5 | Thematiek/literatuurgeschiedenis
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus thematiek/literatuurgeschiedenis
Je leert het thema te beschouwen in historisch perspectief.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1 tvblik.nl | overzicht van afleveringen van 'Dames en heren in de dop'
Bron 2 literatuurgeschiedenis.nl | 'De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart'

Vraag 1

Eerst maar eens kennismaken? Via tvblik.nl (bron 1) kun je een flink aantal afleveringen terugzien. Pik er één of twee uit, en kijk er in elk geval een kwartier naar. Noteer na afloop je mening in een aantal steekwoorden.


Vraag 2

De titel '… in de dop' suggereert dat die dame of heer er ten diepste al in zat; zij/hij moest alleen nog naar boven gehaald worden. Denk jij dat het in principe mogelijk is om een onbeschaafd iemand om te vormen tot een net mens? Oftewel: zit in ieder mens een dame of een heer? Licht je antwoorden toe.


Vraag 3

De filmklassieker My fair lady (1964) en de gelijknamige musical, beide gebaseerd op het toneelstuk Pygmalionvan van G.B. Shaw, hebben een vergelijkbaar thema. Zoek op internet naar informatie en formuleer het thema van My fair lady.


Vraag 4

In hoeverre is Sara Burgerhart een 'dame in de dop'? In brief 5 beschrijft Sara haar voorgeschiedenis. Heeft zij genoeg meegekregen om zich te kunnen ontwikkelen tot een volwassen, zelfstandige vrouw?


Vraag 5

In de 'Voorrede bij de eerste druk' formuleren Wolff en Deken wat zij zien als de hoofdbedoeling van hun roman. Welk antwoord zouden zij zelf, volgens die Voorrede, geven op vraag 4?


Vraag 6

De grote vraag is natuurlijk, welk belang je toekent aan opvoeding. Hoe ze daar in de achttiende eeuw over dachten, kun je o.a. lezen op literatuurgeschiedenis.nl (bron 2). Vat de kern samen in maximaal 50 woorden.


Vraag 7

Schrijf een kort betoog (300-400 woorden) waarin je je eigen ideeën over de betekenis van een (goede) opvoeding verdedigt, zo mogelijk gebaseerd op je eigen ervaringen. Leg hierbij ook een verbinding met de ideeën van Wolff en Deken.