Op weg naar het einde: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Receptie en oordeel

Gerard Reve overleed in april 2006. Hij was in de jaren daarvoor geestelijk langzamerhand afgetakeld. Vlak na zijn overlijden verschenen er talloze necrologieën en beschouwingen over zijn werk. Ook collega-schrijvers, uitgevers en mensen uit het boekenvak gaven hun mening over de waarde van het oeuvre van Reve.
In deze opdracht ga je eerst na hoe de waardering voor Reve in de loop der jaren is veranderd. Daarna ga je zelf een onderzoekje doen naar de receptie van zijn werk.

Titel Op weg naar het einde
Niveau boek niveau 6
Opdracht niveau 5 | Receptie en oordeel
Studielast 3 uur (exclusief interviews)
Werkvorm individueel
Focus receptie en oordeel
Je leert nadenken over literaire waardering en de receptie van literatuur.
Gemaakt door Jan Erik Grezel
Bron 1 volkskrant.nl | peiling: Reve geniaal?
Bron 2 literairnederland.nl | bespreking van Erwin Mortier, 'Avonden op het Landgoed'

A

Vraag 1

Lees bron 1. Let op: dit artikel verscheen in 2006. Welke meningen over het werk van Reve overheersen daarin?


Vraag 2

Lees bron 2 en beantwoord de vraag: wat voor beeld rijst er uit dit verslag op van de oudere Reve?


Vraag 3

Zoek nog twee of drie tamelijk recente bronnen waarin een vakkundige beoordelaar (een recensent bijvoorbeeld) een overzicht geeft van de waardering van Reves werk of waarin die persoon zelf een oordeel velt. 


B

Schrijf op basis van de antwoorden bij A een beschouwing over de receptie van Reves boeken. Besteed aandacht aan de wijze waarop die waardering in de loop der jaren is veranderd en wat daar de mogelijke oorzaak van is.


C

Je gaat nu zelf een onderzoekje doen naar de waardering van het oeuvre van Gerard Reve.


Vraag 1

Kies een aantal (minimaal drie) personen die het werk van Reve kennen. Denk aan leraren, boekhandelaren, familieleden, vrienden.


Vraag 2

Stel een kort lijstje met vragen op over receptie. Daarbij gaat het niet alleen om een algemeen oordeel over dit werk, maar ook meer specifiek om een oordeel over inhoud, stijl, eigenzinnigheid, emancipatoire elementen, benadering van religie, seksuele openhartigheid.


Vraag 3

Voer de vraaggesprekken met de gekozen personen en noteer de antwoorden of neem de gesprekken op.


Vraag 4

Werk de antwoorden bij C uit tot een goed lopend verhaal van circa 600 woorden over de receptie van Reve binnen de kring van mensen die jij geïnterviewd hebt. Vergelijk die waardering met de 'officiële' oordelen over Reves werk door deskundigen, zoals je die in de beschouwing (onder B) beschreven hebt. Betrek ook je eigen oordeel over Reves boeken in je stuk.